Jongste Jeugd (& Funkey)

 

JONGSTE JEUGD

Welkom bij Jongste Jeugd hockey bij NMHC!

Op deze pagina vind je informatie over:

Teams en teamsamenstelling

Trainingen

Wedstrijden

De rol van ouders


Teams en teamsamenstelling Jongste Jeugd

In het onderstaande schema zie je welke teams wij hebben en wanneer ze trainen en wedstrijden spelen.

Lijn

Leeftijd v.a.*

Training 1

Training 2

Keeperstraining**

Wedstrijd

Funkeys

4 en 5 jaar

woensdag

-

-

-

Benjamins

6 jaar

woensdag

-

-

-

Onder 8

7 jaar

woensdag

-

-

zaterdag

Onder 9

8 jaar

woensdag

vrijdag (instuif)

woensdag

zaterdag

Onder 10

9 jaar

woensdag

vrijdag

woensdag

zaterdag


* Conform de richtlijn van de KNHB is de pijldatum voor de leeftijden 1 oktober.

** De jongste jeugd speelt met wisselende keepers. In de week voor je aan de beurt bent om te keepen, mag je meedoen met de keeperstraining.

 

Bij NMHC Nijmegen draait Jongste Jeugd hockey om drie kernwaarden: plezier, ontwikkeling en veiligheid.

Ontwikkeling en Plezier

Bij Jongste Jeugd moedigen we alle jeugdleden aan om zich te ontwikkelen op hun eigen niveau. We hanteren geen selectie, maar dagen spelers uit tijdens trainingen en bieden oefeningen aan die passen bij hun niveau. Plezier in hockey en een veilige omgeving staan altijd voorop. De verantwoordelijkheid voor het naleven van deze kernwaarden ligt bij het bestuur, de trainers, de jongste jeugdcommissie én ouders.

Teamsamenstelling

Voor sommige kinderen is samen spelen met vriendjes of vriendinnetjes belangrijk voor het speelplezier. Daarom mag je voor de teamsamenstelling één (wederzijds!) sociaal verzoek indienen, waarbij we ons best doen om hieraan tegemoet te komen.

Categorieën

  • Funkey (4-5 jaar): Hier maken kinderen op speelse wijze kennis met hockey en hun brede motorische ontwikkeling staat centraal. Naast hockeyspelletjes worden er ook spellen zonder stick gespeeld, met een knipoog naar hockey.
  • Benjamins (6 jaar): Deze categorie richt zich op zowel brede motorische ontwikkeling als hockeytechnische vaardigheden en teamspel. Benjamins nemen niet deel aan de zaterdagcompetitie, maar we organiseren regelmatig onderlinge wedstrijdjes om het competitieve element te behouden.
  • Onder 8 (O8): Kinderen die voor 1 oktober 7 jaar zijn, spelen in deze categorie. Ze trainen één keer per week en spelen op zaterdag wedstrijdjes tegen teams uit de regio. O8-teams bestaan uit drietallen en spelen op een achtste veld, met spelbegeleiders in plaats van scheidsrechters. Plezier staat voorop in deze wedstrijden.
  • Onder 9 (O9): Kinderen die voor 1 oktober 8 jaar zijn, vormen de O9-lijn. Ze trainen minimaal een keer per week en spelen op zaterdag wedstrijden tegen andere teams op een kwart veld. O9-teams spelen in zestallen, met een spelbegeleider en een wisselende keeper. Hier worden ook wat meer spelregels toegevoegd.
  • Onder 10 (O10): Dit is het laatste jaar in de jongste jeugd en is voor kinderen die voor 1 oktober 9 jaar zijn. We streven ernaar om O10-teams twee keer per week te laten trainen. Ze nemen deel aan (regionale) competitiewedstrijden in achttallen op een half veld, met een coach en een scheidrechter.

Trainingen

De Jongste Jeugd traint op woensdagmiddag. Voor de O9 wordt daarnaast een instuif georganiseerd op vrijdagmiddag. De O10 heeft wekelijks een tweede teamtraining heeft op een vast tijdstip. Al onze trainingen worden gegeven of begeleid door onze vaste trainers van de Trainers Academy. Sommige trainingen worden uitgevoerd door studenten van sportopleidingen.

Voor de Jongste Jeugd, waarbij er met wisselende keepers wordt gespeeld, vindt op woensdag een aparte keeperstraining plaats voor kinderen die op zaterdag ingedeeld zijn om te keepen.

Wedstrijden en andere activiteiten

De competitie bestaat uit drie delen: de herfstcompetitie van september tot december, de voorjaarscompetitie van maart tot juni, en een slotdag op het einde van het seizoen. Naast trainingen en competities worden er gedurende het seizoen diverse activiteiten voor de jongste jeugd georganiseerd. Denk aan het Eikeltjestoernooi in de herfstvakantie, de Sinterklaasviering, een midwintercompetitie en een slottoernooi ter afsluiting van het seizoen. Alle teams nemen deel aan de midwintercompetitie en het slottoernooi. Daarnaast zijn er regelmatig activiteiten gekoppeld aan de wedstrijden van Dames en Heren 1, waarover we per e-mail en via onze website/Clubapp informeren.

De rol van de ouders

NMHC is een vereniging die draait op betrokkenheid van leden en ouders van leden. Van ouders verwachten we betrokkenheid bij het team van hun kind door samen te zorgen voor vervoer naar uitwedstrijden en begeleiding van zowel de uit- als thuiswedstrijden. En het is natuurlijk heel fijn als ouders bij wedstrijden hun kinderen naar de overwinning juichen.

Een paar rollen die in alle teams vervuld moeten worden, zijn die van teammanager en coach/spelbegeleider. Hiervoor is het niet persé nodig om hockeyervaring te hebben. Aan het begin van ieder seizoen organiseren we avonden waarop de spelregels uitgelegd worden en je handreikingen krijgt bij het coachen van een team. Ook voor teammanagers is informatie beschikbaar om je te helpen opstarten. Alle informatie over de speelbegeleiding en speelregels voor de leeftijdscategorieën van de Jongste Jeugd (O8, O9 en O10) vind je op deze pagina.

 

 

 

Vrijwilligers

Naast de taken die binnen het team van je eigen kinderen gedaan moeten worden, is er natuurlijk nog veel meer te doen binnen een vereniging als NMHC. Zowel voor de (jongste) jeugd, als vereniging breed. Er zijn veel verschillende commissies en extra handen zijn altijd welkom, wat je kwaliteiten ook zijn. Er zijn ‘handen uit de mouwen-klussen’, ‘organisatie-klussen’ en ‘beleidsklussen’. Meer informatie over vrijwilligerswerk bij NMHC vind je hier.